Navetta V

RAKENNUSPAIKKA

Varpulan luomutilalle tullaan pohjoisesta, pitkää, loivasti ylös viettävää tietä pitkin. Päärakennus näkyy mäen päällä jo kaukaa. Aivan tien päähän, vierailijaa vastaan ottamaan, rakennetaan nyt talousrakennus, lampaiden, mansikoiden ja maatilan koneiden suoja, oman pellon savesta, joka on kokeella todettu erinomaiseksi rakennusaineeksi.

PAIKKA

Talma, Sipoo

SUUNNITTELU JA TOTEUTUS

2014 –

PINTA-ALA

495 m²

ASIAKAS

yksityinen

VALOKUVAT

Juha Päätalo

STATUS

rakennuslupa (5/2019)

MUOTO JA RAKENNE

Talousrakennuksen mittasuhteiden ryhti syntyy modulor-järjestelmän mitoista. Sveitsiläinen arkkitehti Le Corbusier kehitti sen kultaisen leikkauksen pohjalta. Hänen mukaansa mikä tahansa rakennus saa sopusuhtaisen muodon, kunhan se mitat ovat oikeassa suhteessa toisiinsa. Le Corbusier käytti lähtökohtana 183 cm pitkää normi-ihmistä. Tässä rakennuksessa normin määrittelee talon isäntä, joka on 191 sentin pituinen.

MATERIAALIT

Isäntä määritteli myös rakenteelliset ja materiaaliset normit: Hänen mukaansa rakennuksen tulee kestää vähintään 200 vuotta, ja siksi siinä ei käytetä betonia eikä liimattua puuta, vaan luonnonkiveä ja järeää sahatavaraa. Luomutilan omalla tontilla on huomattavat määrät savea, joka soveltuu rakentamiseen. Tähän navettaan sitä menee 200 kuutiota. Talon perustukset tehdään graniitista, katto- ja välipohjarakenteet sahatavarasta. Rakennusta suojaa peltikatto, johon tehdään jalkakourut.